Sense Beauty Studio
Skincare

Wat te doen tegen amandelstenen

Amandelstenen kunnen erg vervelend zijn. Het zijn wit-gele brokjes die in je keel zeten. Vuil hoopt zich op in je amandelcrypten die deze amandelsteentjes veroorzaken. Je amandelcrypten zijn de diepe inhammen in je mondholte. Je kunt er flink last van hebben, omdat je adem ervan kan gaat stinken, je moeite met slikken kunt hebben en bovendien kan het keel- en oorpijn veroorzaken. Je kunt amandelstenen ook herkennen als je een witte beslagen tong hebt. Dit kun je eenvoudig zelf zien in de spiegel. Gelukkig zijn er een aantal makkelijk manieren om je amandelstenen te voorkomen. 

3 manieren om je amandelstenen te voorkomen

  • Houd je tong schoon

De belangrijkste manier om amandelstenen te voorkomen, is om je tong goed schoon te houden. Tussen de weefsels van je tong verzamelt zich veel afval van het eten. Dit vuil verplaatst zich vervolgens naar je amandelen. Het vuil hoopt zich daarna op in je amandelcrypten, waar de amandelstenen worden gevormd. Veel mensen gebruiken een tandenborstel om hun tong mee te reinigen. Toch is dit niet genoeg om amandelstenen mee te voorkomen. Het is daarom ook aan te raden om een goede tongschraper aan te schaffen. Kies voor een tongreiniger die goed tussen de weefsels reinigt. Heb je een beslagen tong? Dan ben je meer vatbaar voor amandelstenen. Het is dus belangrijk dat je je tong zo schoon mogelijk houdt. 

  • Voorkom een droge mond

Een droge mond is de ideale broedplaats voor bacteriën. Wanneer je een lage speekselproductie hebt, zorgt dit ervoor dat veel bacteriën en vuil zich in je amandelpockets gaan ophopen. En zo worden de amandelsteentjes veroorzaakt. Werk er daarom aan om voldoende speekselproductie in je mond te hebben. Dit kun je doen door voldoende water te drinken, dranken als koffie en alcoholische dranken te vermijden, niet te roken en door op suikervrij snoepjes of kauwgom te kauwen. 

  • Gebruik een mondspray

Amandelsteentjes kunnen een nare lucht in je mond veroorzaken. Dit kan erg vervelend zijn in sociale situaties. Deze vieze lucht kun je verhelpen met een goede mondspray. Kies voor een spray die meer dan 12 uur lang geuren tegengaat. Daarnaast bestaan er ook mondsprays die de pH-waarde in je mond kunnen neutraliseren. Als je een neutrale zuurgraad in je mond hebt, is er geen kans op het groeien van amandelstenen.